Moscova: maretia imperiala

Localizare

Moscova este capitala Rusiei si este strabatuta de raul cu acelasi nume.A fost atestata ca localitate intr-un document din 1147 cand era doar un mic orasel fara importanta.Astazi ocupa 878,7 kilometri patrati si are peste 11 milioane de locuitori.

Are patru gari principale, patru terminaluri fluviale si cinci aeroporturi.Reteaua de transport comun in interiorul orasului are peste 600 de rute iar metroul are 182 de statii.Moscova este un oras-port.Caile navigabile (Canalul Moscova, Canalul Volga-Don, Raul Moscova) il fac accesibil vaselor care vin din Marea Baltica, Marea Alba, Marea Neagra, Marea Caspica.

Moscova are un climat continental cu limite extreme semnificative, temperaturile osciland intre 35 de grade Celsius vara si minus 30 de grade iarna cand pot fi, uneori, chiar geruri naprasnice.
Moscova noaptea Parcul Gorki

Ce poti vedea ?

Se spune ca la Moscova iti poti gasi ceva de facut / vazut oriunde si oricand, ceea ce in mare parte e adevarat.Exista insa un lucru care se remarca deandata ce ai ajuns acolo si acesta este maretia. Maretia pe care i-o confera cladirile imense, maretia pe care o impun bulevardele cu cate patru ori chiar sase benzi pe fiecare sens, intens circulate, maretia catedralelor, maretia parcurilor ori a podurilor peste ape (unul dintre ele ,Bagration, are 210 metri !) sunt - toate - aspecte ale maretiei imperiale pe care orasul a dobandit-o in perioada in care a fost inima spatiului sovietic. Si e o maretie pe care o pastreaza azi cand si schimbarile infaptuite ori cele pe cale a se infaptui urmand cursul istoriei prezente au aceleasi dimensiuni uriesesti.La Moscova se lucreaza pe cel mai mare santier de constructii business deschis azi in Europa: Moskow city e un cartier de zgarie-nori care vor fi finalizati abia in 2015, peste cativa ani.

Definitorii pentru Moscova sunt vestita Piata Rosie si Kremlinul, catedralele Kremlinului si biserica Vasili Blajevoi, Expozitia Realizarilor Economice , Gradina Botanica a Academiei de Stiinte.

Piata Rosie este centrul Moscovei, atribut care intr-o localizare si mai exacta mai este dat si Turnului cu clopot al lui Ivan cel Mare (din care 21 de clopote bateau in situatii de primejdie). Kremlinul este un complex fortificat, o adevarata fortareata unde este sediul presedintelui dar si cateva catedrale de o uimitoare frumusete: Catedrala Adormirii (terminata in 1479, era locul unde se incoronau tarii), Catedrala Bunei Vestiri (cu noua turle cu cupole aurite, datand din 1489), Catedrala Arhanghelului Mihail.

Moscova are mari muzee: Galeria de arta Tretyakov, Muzeul de Arta Puskin, Muzeul Central V.I.Lenin, Muzeul Oriental al Culturii, Memorialul celui de al doilea razboi mondial...

Merita vazute parcuri, cum ar fi Parcul Alezandru, monumente - printre ele - Monumentul lui Petru cel Mare, Stadionul Lujniki, Arcul de Triumf...

In Moscova de azi gasesti cu usurinta cluburi dinte cele mai extravagante ori poate cazinouri (cazinoul Dostoievski e un exemplu in acest sens).

Universitatea de Stat din Moscova , turnul de televiziune Ostankino sunt alte obiective asupra carora ochiul trebuie sa poposeasca pentru a intelege cu adevarat spiritul rusesc.

Statui, fantani, peisajele splendide generate prin zone verzi de meandrele raului Moscova incanta ochiul si nu de putine ori taie respiratia.

O plimbare pe jos prin Moscova, chiar si noaptea, poate fi prilejul de a descoperi noi si noi frumuseti de consemnat.De notat ca cel mai sigur si comod mijloc de transport este metroul, a carui retea a fost construita la mare adancime.Coborarea la metru, cu scara rulanta, va fi si prilejul de a descoperi ca civilizatia unei metropole e bazata pe ordine impusa prin traditie in acest loc,
Catedrala Isus Supravietuitorul Spre Piata Rosie

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania