Amsterdam: o Venetie a nordului

Localizare:

Amsterdam este capitala si cel mai mare oras al Olandei, situat in provincia North Holland, in vestul tarii.Denumirea sa include numele raului Amstal, curs de apa care atunci cand ajunge in capitala se ramifica intr-o retea de canale construite artificial.Faptul confera Amsterdamului o structura de un pitoresc aparte, nu in ultimul rand orasul fiind adesea comparat cu binecunoscuta Venetie.
Cea mai veche referire la Amsterdam este un document din 27 octombrie 1275. A fost un mic sat de pescari in secolul al XII-lea iar apoi a devenit un port foarte important, poate si pentru ca, intre altele, era inclus in circuitul prelucrarii si comercializarii diamantelor. Dezvoltarea sa a fost puternica in secolele XVII-XVIII. Populatia zonei centrale  este de circa 800.000 de locuitori iar altitudinea e de doar doi metri de la nivelul marii.
In sud-vest se afla padurea Amsterdamse Bos, un parc urias, construit artificial si vizitat anual de peste 4 milioane de turisti.Suprafata sa este de peste 1000 de hectare.
Legatura cu Marea Nordului se face prin Canalul Marii Nordului.Climatul este temperat, influentat de vecinatatea acesteia.Iarna temperaturile oscileaza si pot cobori sub zero grade, inregistrandu-se si geruri.Vara, rareori sunt temperaturi ridicate, media osciland in jurul a 22 de grade Celsius.Densitatea populatiei in zona urbana este de 4457 de locuitori pe km patrat dar 12 la suta din suorafata orasului este ocupata de spatii verzi.
La Amsterdam isi au sediul central sapte dintre cele mai mari companii din lume, printre ele numarandu-se Philips si ING. Amsterdam Schiphol Airport este cel mai mare aeroport din Olanda si al cincilea din Europa dupa traficul de calatori deservit, peste 146 de milioane de persoane/an.Amsterdam Central este cea mai importanta gara, cu plecari spre destinatii internationale.

Amsterdanse Bos canale in amsterdam (vedere aeriana) Muzeul Diamantelor

Ce poti vedea ?

Amsterdam este considerat drept una dintre cele mai bune locatii europene pentru a fonda o afacere, dupa Londra, Paris, Frankfurt si Barcelona.Aici se afla marile banci: ABN Amro, Akzo Nobel, Heineken International ori ING GROUP.

Orasul este a cincea destinatie turistica in Europa, vizitat anual de peste 4 milioane de turisti care beneficiaza de servicii deosebite in peste 400 de hoteluri, multe dintre ele de 4 sau de 5 stele.
De departe, primul element definitor pentru Amsterdam este reteaua de canale a caror constructie a inceput in 1613 , acestea fiind destinate pentru a deservi zone rezidentiale ori activitatea de comert (prin facilitarea transportului mai ieftin), pentru aparare sau pur si simplu pentru administrarea apelor.Cele mai importante dintre ele sunt: Herengrach (a carui atractie o constituie zona Golden Bent, cu gradini si case impunatoare), Prinsengracht (care se invecineaza cu lucrari arhitectonice monumentale) si Keizergracht (numit astfel dupa imparatul roman Mximilian).Alte canale importante care pot constitui obiective de luat in seama de vizitatori sunt: Zwanenburgwal, Brouwersgracht, Kloveniershergwal.Cei peste 100 de kilometri de canale si relieful natural delimiteaza si circa 90 de insule integrate activitatilor umane.
Un obiectiv foarte important si in acelasi timp interesant este Hortus Botanicus - Gradina Botanica - una dintre cele mai mari din lume, fondata in 1638.Sunt gazduite peste 6000 de plante si arbori indigeni si exotici.Importanta acestei gradini este data de rolul pe care l-a jucat, in timp,si asupra dezvoltarii unor zone de pe alte continente.Exemplificand, trebuie aratat ca existenta culturilor si intreaga productie de cafea din America Centrala si de Sud a fost posibila pornind de la un singur arbore de Coffea arabica existent la Hortus Botanicus in Amsterdam.In acelasi timp, doua specii de palmier pitic cu aceeasi provenienta au fost cultivate in insula Mauritius si de acolo s-au propagat in sud-estul Asiei devenind o importanta sursa de venit.
Amsterdam este un puternic centru cultural.Primul Teatru dateaza din 1638 iar Opera din 1677.Orasul are doua prestigioase universitati: Universiteit van Amsterdam si VU University Amsterdam.Acestora li se adauga International Institute of Social History.

Capitala Olandei tezaurizeaza importante informatii in muzee.In perimetrul denumit Museum Square sunt localizate patru astfel de institutii incluse in circuitul turistic international: Rijksmuseum ofera arta si istorie, Stetelijk Museum (acum in renovare) este profilat pe arta moderna, Van Gogh Museum ofera o privire de ansamblu asupra operei marelui pictor olandez si al discipolilor sai in timp ce la Diamond Museum, in acord cu o indeletnicire practicata in Olanda, pot fi vizualizate extraordinare colectii de bijuterii.In apropiere se mai afla Heineken Music Hall - un complex cultural si sala de concerte binecunoscut.

La Amsterdam au loc anual peste 140 de festivaluri diverse, unul dintre cele mai cunoscute fiind,desigur, Festivalul Lalelelor (floare cultivata predilect de gradinarii olandezi, conform traditiei).Cele mai multe si in acelasi timp pitoresti actiuni cu participare de masa sunt organizate cu prilejul Zilei Reginei - Konninginnedag, sarbatorita traditional pe 30 aprilie incepand din 1885.

De remarcat ca Amsterdam are o viata de noapte bogata si atractiva.Leidseplein - in zona centrala, este unul dintre cele mai aglomerate locuri noaptea datorita densitatii barurilor,restaurantelor, cafenelelor, teatrelor ori cluburilor de dans.Tot in zona centrala a orasului, pastrand vie memoria pictorului Rembrandt, Rembrandplein este nu doar locul unde se gaseste o impunatoare statuie a acestuia dar si cel mai mare ecran LCD din Europa, utilizat pentru a crea un ambient placut.

Pe de alta parte, subliniind toleranta sau poate intelepciunea legilor olandeze, trebuie remarcat ca in aceasta tara a fost legalizata prostitutia.Cartierul Walletjes este locul unde sute de prostituate, in apartamente cu vitrina si iesire la strada, ofera servicii sexuale si aduc si pe aceasta cale importante venituri catre stat.In zona se mai afla sexshopuri, sextatre, un muzeu erotic si muzeul cannabis-ului, consumul de droguri in cantitati nesemnificative fiind de asemenea inclus in limitele tolerantei de catrte autoritati.

Nu in ultimul rand, Amsterdam Arena, sediul binecunoscutului club de fotbal Ajax Amster- dam, aflat in partea de sud-est a orasului, constituie un obiectiv interesant prin arhitectura sa moderna.Olympic Stadium (Stadionul Olimpic) a fost construit cu prilejul Jocurilor Olimpice in 1928 dar serveste astazi pentru organizarea celor mai diverse manifestari de masa.

Pe lista obiectivelor interesante ar mai trebui adaugat  (Scheepvaartmuseum)- Muzeul Ma-
ritim, stravechea biserica Westerberk (dateaza din 1620), memorialul Anne Frank House ori cele doua case medievale din lemn pastrate la adresele Begijnhof 34 si Zeedijk, incluse pe lista celor nu mai putin de 7000 de cladiri istorice inregistrate ca patrimoniu national.

Pentru cei aflati la Amsterdam in vacanta se poate dovedi utila lecturarea unor publicatii care ofera numeroase sugestii despre obiective turistice si evenimente diverse: Amsterdam Weekley, Uitkrant ori Amsterdam Spoke.

Desi remarcate in final, doua caracteristici ale capitalei olandeze vor fi remarcate repede de catre orice vizitator. Pe de o parte, multitudinea etniilor reprezentate prin emigranti face ca in Amsterdam sa se gaseasca indonezieni, turci, marocani, surinamezi, italieni, spanioli si desigur un numar oarecare de romani, ceea ce face ca diferite obiceiuri culturale si religii sa existe intr-o simbioza uimitoare. Pe de alta parte,trebuie retinut cultul bicicletei care este,de departe , in aceasta zona, mijlocul de transport national favorit.Peste 600.000 de biciclete sunt utilizate in acest moment in Amsterdam iar utilizarea lor e facilitate de existenta si a unei infrastructuri rutiere corespunzatoare sau a parcarilor pentru biciclisti.
Canalul Singel Ziua Reginei in Amsterdam

Shopping:

Supermarketurile Albert Hein, prezente in toate zonele, sunt locul unde turistul poate gasi in primul rand prusele alimentare necesare, inclusiv variate sortimente de gustari.Maoz chain este o alternativa pentru vegetarieni.Branzeturile olandeze sunt de cea mai buna calitate iar berea este un produs rezervat pentru cunoscatori.
Zonele si obiectivele traditionale pentru shopping sunt: The Nine Streets, Jordaan, Muse- um Quartier, Cracked Kettle,The Book Exchange ori De Beeldenwinkel Sculpture Gallery.Pot fi cumparatecele mai duverse bunuri si servicii iar singurul sfat ce poate fi dat e cumpatarea si masura de care turistul ar trebui sa dea dovada intr-o tara in care singurele oprelisti sunt ductate, la urma-urmei, de catre bunul simt individual.

Pe agenda Dvs ar mai trebui incluse si: Negen Straatjes, Maison de Bonneterie ori Albert Kuyp Market, ca si Westermarket, Ten Katermarket, Dappermarket. Nu veti fi dezamagit !
 

Recomandari:

In periplul Dvs. prin Amsterdam nu omteti vizitarea principalelor parcuri, prilej de relaxare dar si de a intra in contact cu opere culturale iar nu in ultimul rand de a observa oamenii, comportamentul si obiceiurile lor, fapt care va va permite sa intelegeti mai bine ce inseamna Amsterdam.Mergeti deci in Vondelpark, Rembrandtpark, Westpark, Oosterpark si Sarphatipark si priviti cu tentie in jur !

Pentru cei ce vor sa vada marea, plaja Zaandvort (cu acces in 27 de minute, cu trenul, si plecare din gara centrala). este o alegere convenabila.

NEMO este in egala masura centru stiintific, obiectiv turistic si muzeu.

Nu pierdeti ocazia de a fi prezent in Amsterdam cu prilejul Zilei Reginei - Konnin- ginnedag, sarbatorita traditional pe 30 aprilie, sunt multe de vazut atunci !

In sfarsit, deoarece taxiurile sunt scumpe, parcarile din centru si benzina de asemenea (ide- ef fiind de a descuraja, pe cat se poate, utilizarea automobilului, poate ca ar trebui sa reflectati serios la inchirierea unei biciclete (costul fiind de 9 - 20 Euro pe zi).Se mai pot inchiria hidrobiciclete (8 Euro de persoana \ ora) sau puteti opta pentru o croaziera pe canale in sistem organizat (The Canal Bus fiind reperul Dvs de urmarit in acest caz).

In Hortus Botanicus - Amsterdam Piata Albertkuip Worldtradecenter Amsterdam

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania