KUSADASIKUSADASI, una din principalele statiuni de vacanta din Turcia, ofera o ambianta pentru o vacanta de neuitat. Situat pe coasta de vest a Turciei, la 90 km sud de Izmir, Kusadasi are reputatia unuia dintre cele mai atractive orase de la Marea Egee, fiind aproape de cele mai importante site-uri istorice, precum Efes, Didyma, Priene, Miletos - capitale ale lumii antice.

De-a lungul coastelor Mediteranei si Egeei si prin urmare, si in Kusadasi soarele straluceste in jur de 300 de zile pe an. Este posibil sa se inoate de la inceputul lunii aprilie, pana la jumatatea lunii noiembrie.

Dupa primul razboi mondial, Kusadasi a fost invadat de greci (1919). Orasul a dus o lunga lupta pentru independenta si in 1922 a devenit parte din Republica Turca.

Kusadasi este astazi capitala provinciei Izmir si unul dintre cele mai sofisticate centre turistice din Turcia; locul perfect de vacanta, cu plaje cu nisip fin si ape limpezi. Contrastul dintre viata agitata de vacanta si linistea ruinelor antice, creaza atmosfera deosebita a orasului. Va puteti relaxa pe plaje sau puteti calatori in istoria milenara a locurilor.

  • City Beach: plaja de nisip, situata in Centru, ce ofera un mediu ideal de relaxare.
  • Pigeon Island Beach: plaja privata, situata pe malul insulei Porumbelului, ideala pentru inotatorii care vor sa se bucure de apele translucide si adanci ale Marii Egee.
  • Ladies Beach: plaja cu nisip fin, ce ofera de o varietate de divertismente in incinta sa.
  • Kustur Beach: plaja situata la 6 km de autostrada Selcuk, ce ofera o varietate de activitati sportive: schi nautic, parasailing, surfing.
  • Long Beach: plaja lunga de nisip, cu apa limpede ca cristalul, ideala pentru inot, sporturi nautice si odihna placuta. Este la 6 km sud, intre Batihan Hotel si asezarea Nazilli.
  • Gold Beach: plaja de nisip ca de aur, locul ideal pentru o vacanta, situat intre tabara Emekli Sandigi si zona Emektur.
  • Silver Beach: plaja situata in jurul asezarilor Ozlem si SSK, cu ape clare de argint, ce asteapta a fi explorate.
  • Paradise Beach: plaja situata intre asezarile Aykustur si Sokeliler, ce ofera un mediu de relaxare ideal.
  • Parcul National Kalamaki: plaje situate la 30 km sud-vest de Kusadasi. Golfurile Icmeler, Aydinlik, Kavakli, Karasu ascund numeroase golfuri retrase si golfulete, iar apele limpezi ofera oportunitati de scufundare. Golful Icmeler are plaja de nisip, iar parcul e inconjurat de pini. Peninsula Dilek se afla la doar 1-2 km departare de insula greceasca Samos.

Centrul Kusadasi are locuri unde puteti face cumparaturi, unde puteti lua masa si unde va puteti bucura de viata colorata de noapte. Pentru a ajunge oriunde in oras, exista maxi-taxi, numite "dolmus" care sunt cel mai ieftin mijloc de transport, sau puteti lua taxiuri.

Caravanserai este un castel otoman, aproape de portul Kusadasi, construit pentru comertul maritim. A fost ridicat de catre vizirul Mehmed Okuz Pasha si restaurat in 1966. Sapaturile au scos la iveala, o fantana in mijlocul curtii, ce a fost restaurata ca un bazin. In spatele fiecarui portic arcuit, din jurul curtii, exista cate o camera in care se afla dulapioare de dimensiuni diferite. In interior functioneaza o expozitie de covoare si se organizeaza seri turcesti. In partea de est exista o poarta ce se deschide direct spre bazar.

Pigeon Island, cu imaginea sa scanteietoare, merita intr-adevar sa fie simbolul Kusadasi. Privelistea fascinanta a insulei, laolalta cu panorama de culori a apusului de soare, atrage orice vizitator. Insula fiind foarte populata de pasari in timpul migratiilor sezoniere, a fost numita Bird Island. In timpul otomanilor, numele insulei a fost dat orasului, care a inceput sa fie numit "Kusadasi" (Bird Island). De atunci, numele insulei a fost schimbat in Pigeon Island. Insula a fost utilizata in scopuri militare inainte si in timpul otomanilor, locatia fiind strategica pentru siguranta tarmului si prevenirea atacurilor de pe mare. Castelul bizantin de pe stanci, folosit impotriva piratilor, este cunoscut sub numele de "Castelul Piratului".

Marele Bazar si Orient Bazar sunt cele mai importante centre comerciale din Kusadasi. Ele sunt cele mai vizitate centre comerciale, pentru ca sunt cel mai aproape de portul Kusadasi, unde acosteaza marile vase de croaziera, ce traverseaza Insulele Egee. Ele sunt faimose cu varietatea de magazine de piele, aur, covoare, suveniruri, inghesuite una in alta. Daca v-ati decis sa cumperati ceva, ar trebui sa incercati sa va targuiti cu vanzatorii locali.

"Kaleici" care inseamna "castelul interior" in turca, este cea mai veche parte a orasului, casele vechi sunt acum magazine de cumparaturi, restaurante si cluburi de noapte. Viata incepe din primele lumini ale zilei si continua pana in ziua urmatoare. Magazinele sunt foarte cunsocute pentru preturile foarte mici si produsele de slaba calitate. De asemenea, aici exista cluburi de noapte si discoteci celebre si chiar o sauna turceasca.

Efes este cel mai bine conservat oras antic de la Mediterana, si probabil cel mai bun loc din lume pentru a simti cum a fost viata in timpurile romane. Cu pozitia sa strategica de coasta, ca poarta de acces catre lumea din Est, acest refugiu Ionian, a crescut devenind al doilea mare oras din Imperiul Roman, locul unui altar crestin, si una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Legenda spune ca Fecioara Maria, insotita de Sf. Paul, a venit la Efes, la sfarsitul vietii, cca 37-45 i.e.n. Calatoria e mentionata de istoricii bisericii Renasterii, unde se spune ca crestinii venerau un mic loc langa Efes ca si casa Fecioarei Maria. In 1967, Papa Paul VI a vizitat locul in care e astazi o capela, si a confirmat autenticitatea legendei. Biserica Sf. Ioan este situata in apropiere de Efes. Se spune ca Sf. Ioan a trait ultimii ani din viata aici si dupa moartea sa, a fost ridicat un altar peste mormant.

Un loc natural si istoric neobisnuit, cu cascade care seamana cu un castel alb-stralucitor, Pamukkale este unul dintre cele mai importante puncte de atractie din Turcia, unic in lume. Locul este numit in turca "Pamukkale", care inseamna "castelul din bumbac". Terasele de calcar au aparut in urma depunerii in mii de ani a calcarului continut de izvoarele termale, rezultand forme spectaculoase: platouri inundate de apa azurie, stalactite ce ascund buchete de leandri, terase ce alterneaza cu mici cascade, cataracte. Vizitat anual de apoximativ 2 milioane de turisti, Pamukkale fascineaza prin cascadele turcoaz ce se intrepatrund cu zonele de un alb sclipitor. Apele, ce contin in principal saruri de calciu si dioxid de carbon, se scurg de pe platou, depunand calciu, in timp ce dioxidul de carbon se evapora. Apa din Pamukkale este faimoasa pentru beneficiile sale pentru ochi si piele, si proprietatile sale de a vindeca de astm si de reumatism.

In spatele teraselor de calcar, se afla orasul antic Hierapolis, un oras impresionant ca marime, numit si "Orasul Sacru". Sursele de apa minerala de la izvoarele termale, aflate deasupra teatrului din Hierapolis, sunt colectate intr-un bazin, cunoscut sub numele de "Bazinul Sacru" al vechilor timpuri. Acum, ceeea ce a ramas din bazin, cunoscut ca "Piscina Cleopatrei", este situat in incinta Hotelului Pamukkale, unde puteti inota printre ramasitele istorice ale orasului antic Hierapolis. Ruinele orasului, conservate destul de bine, dateaza din perioada regelui Eumenes al-II-lea din Pergam. Orasul a fost reconstruit de romani in timpul domniei Imparatului Tiberius. Vara, oamenii veneau si se scaldau intr-un izvor cu apa termala, numit Pamukkale. Afectat de numeroase cutremure, orasul a fost refacut de romani, dar dupa cutremurul din 1219, care l-a distrus definitiv, a fost parasit.

Daca nu v-ati hotarat inca unde sa mergeti, va spun ca desi Kusadasi nu se ridica la nivelul unei statiuni ca Antalya, poate fi alternativa, unde ti se pot oferi servicii complete.

Daca insa, ati ajuns deja acolo si va ganditi de ce ati reveni, relaxati-va intr-o cafenea cu o cafea turceasca la nisip sau un ceai din ierburi aromate, si cu siropatele prajituri turcesti.

Salamaleku!

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania