Lisabona - arhitectura fermecatoare si traditii viiLocalizare

Lisabona este capitala Portugaliei, un oras plasat pe coasta de vest a Oceanului Atlantic.Este orasul cel mai bogat din Portugalia si un important port care are si trei canale pentru barci turistice.In anul 1994 a fost desemnat capitala europeana a culturii.Ulterior a fost gazda multor evenimente internationale de prestigiu, printre care "Expo 98, Tenis World Master 2001, Euro 2004.

Ce poti vedea ?

Lisabona vi se poate parea un oras familiar. Renascut ca pasarea Phoenix dupa ce in 1775 a fost aproape in totalitate distrus de un cutremur, un tsunami si un mare incendiu iar in 1988 un alt incendiu a distrus din nou zona comerciala, Lisabona inseamna cladiri vechi, viu colorate, cel mai lung pod suspendat din Europa ori muzica fado, care i-a facut cunoscuti pe portughezi in toata lumea prin versurile melancolice cu un continut amintind de "dorul" romanesc.Capitala portugheza mai inseamna oameni amabili, taxiuri ieftine, trafic relaxat, miros de castane prajite si de peste.E orasul unde se rade si se canta liber pe strazi si cel in care transportul este bine organizat iar privirea se desfata ades cu statui grandioase si fantani arteziene.

Lisabona este considerata una dintre cele mai placute capitale europene prin atmosfera, diversitate culturala, preturi rezonabile.

La fel ca Roma, are sapte coline.Cea mai inalta este Sao Jorge care gazduieste si castelul cu acelasi nume.Este un loc pitoresc, pana la care se poate ajunge cu funicularul si care da posibilitatea de a admira o frumoasa priveliste a orasului, de a va relaxa la o cafea sau de a face mici cumparaturi de suveniruri.

O vizita la Lisabona trebuie sa includa neaparat cartierul Alfama, cartierul vechi,maur, de un pitoresc aparte cu strazile sale inguste si in panta, adeseori cu trepte, coborand spre raul Tagus.

cel mai lung pod din Europa fantana
Lisabona este un oras compact.O puteti cunoaste facand un tur de o ora si jumatate cu tramvaiul rosu, de epoca, sau cel mai bine pe jos ori folosind din cand in cand taxiul , care este foarte ieftin.

Lisabona este un centru de istorie si cultura. Trebuie sa vizitati Catedrala Santa Major, Manastirea Jeronimo, Turnul Belem ori faimoasa Praca de Comercio (Piata Comerciala).

mozaic stradalArtera care leaga orasul de sus cu cel de jos - intre cele doua parti existand o diferenta de nivel explicabila prin reliefu;l deluros - este Avenida del Liberdade, avand pe centru un parc cu cafenele iar in lateral magazine si buticuri luxoase.O alta cale de legatura este ascensorul Santa Justa, o constructie inedita intr-un turn de otel, care face legatura intre centrul de jos si cartierul Bairro Alto.

In Lisabona se gasesc mari si foarte interesante muzee, la care in general duminica intrarea este libera: Muzeul National de Arta Veche,gazduit intr-un palat din secolul al XVII-lea din cartierul Chiado - unde puteti vedea expozitii permanente de pictura, sculptura, gravuri, arta decorativa, bijuterii, ceramica, textile; Muzeul Calouste Gulbenkian, Muzeul carutelor, Muzeul faiantei,Muzeul Jucariilor, Muzeul arheologic Carmo. Acestora li se adauga, ca obiectiv foarte important, Biblioteca do Palacio Nacional.

Ocenarium este cel mai mare acvariu din Europa.

Bairro Alto este centrul vietii de noapte, cu precizarea ca nu va poate scapa iluminatul nocturn romantic al orasului. Baruri si cluburi, o multime care se distreaza cu vin si bere, concerte care au loc aproape in fiecare saptamana va vor captiva si va vor ajuta sa intelegeti cu mai multa usurinta esenta spiritului portughez.

Portal ManuelinoPentru cazare exista multe posibilitati, preturile osciland intre cateva zeci si peste doua sute de euro pe noapte. Enumeram cateva hoteluri foarte cunoscute: VIP, de doua stele, chiar in centru; AS - de 3 stele; Best Western Hotel Eduardo VII - unul dintre cele mai atragatoare hoteluri portugheze, de peste 35 de ani; Holyday Inn Continental - 220 de camere cu confort modern; Avenida Palace - in stil clasic, 82 de camere; Four Seasons Ritz - 282 camere, cu o amplasare selecta.

De mentionat ca riviera orasului este o insiruire de mici statiuni cochete, pe marginea orasului, catre Atlantic (dar apa care se zareste este raul Tejo). Intr-una dintre ele, statiunea Estoril, s-a organizat mult timp competitia de formula I.

Manastirea Jeronimos Ocenarium
                                    

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania