Sofia - o alegere de weekendLocalizare

Sofia, capitala Bulgariei, se afla la poalele muntilor Vitosha si are o populatie de aproape 1,4 milioane de locuitori. Urme arheologice arata ca a fost locuita in urma cu 7000 de ani, fapt care o situeaza printre cele mai vechi asezari umane din Europa.

Muzeul National Arheologic Muzeul de Istorie

Ce poti sa vezi ?

Pentru multi romani, dat fiind distanta relativ mica fata de tara noastra, Sofia ar putea fi o destinatie de weekend iar privita din aceasta perspectiva o excursie in tara vecina poate oferi destule satisfactii si experiente noi.

De la pavajul galben care acopera zona centrala, administrativa, a centrului capitalei si pana la bogatia peisajului verde pierdut nu o data printre blocuri, Sofia ofera privitorului senzatia ca multe lucruri sunt gandite altfel decat s-ar fi asteptat. Pana la urma, Sofia este capitala unui stat balcanic, cu o atmosfera cosmopolitana.

Pentru cei grabiti, o plimbare cu telegondola spre muntele Vitosha (care nu dureaza mai mult de 25 de minute) poate fi prilejul unui rapid tur de orizont si cel al unei constatari care se impune: bulgarii respecta mediul si pastreaza curatenia.

Reveniti in oras, ati putea constata ca in chiar centrul acestuia se afla unul din cele sapte izvoare de apa minerala cu care se mandrste Capitala si ati putea incerca o plimbare linistita pe jos.

Sofia detine monumente importante care merita vazute:

Biserica Bojana a fost inscrisa in 1979 pe listele patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Biserica Sf.George este considerata cea mai veche cladire a orasului, iar acestea doua nu sunt decat capete de lista pentru o lunga serie de monumente asemanatoare.
Trebuie remarcate: Muzeul National de Istorie, Muzeul Bulgar de Istorie Naturala, Muzeul Pamantului si al Oamenilor, Muzeul National al Istoriei Militare, Muzeul National Arheologic dar si Galeria Nationala de Arta a Bulgariei, Biblioteca National Kiril si Metodiu, Teatrul National Ivan Vazov.

Sofia are nu mai putin de 16 universitati si institute de invatamant superior. Cea mai importanta dintre ele, "Sf.Clement", a fost fondata in 1888 si pregateste anual 14000 de studenti.

Academia de Stiinte Catedrala Alexander Nevski

Dintr-o alta perspectiva, capitala Bulgariei este si un pol al lumii sportive. Numeroase cluburi sportive prestigioase isi au sediul aici iar Stadionul National Vasil Levski a devenit de multa vreme un simbol.

Sofia mai are o Gradina Zoologica (fondata in 1888) si multe parcuri.Gradina Borisova, amensajata in 1884, este cel mai vechi.I se adauga intre altele Gradina Tarul Boris si bineanteles Parcul Natural Vitosha.

Lacul Pancharevo si imprejurimile sale constituie o destinatie recreativa predilecta pentru localnici dar si pentru turisti.

Statistic, Sofia inseamna si circa 3000 de restaurante, cafenele, baruri si terase (cu preturile cele mai mici din Europa). 31 de cinematografe, 23 de teatre si 27 de muzee. Este locul unde pe parcursul anului se organizeaza concerte internationale si festivaluri la care biletul de acces costa, in general, mai putin decat in alte parti.

Pentru cei care doresc sa ramana cateva zile in oras exista numeroase hoteluri, unele dintre ele cu preturi rezonabile.Printre cele mai cunoscute sunt: Hotel Maxim, Hotel Renasterea, Hotelul Orient Express, Hotelul Maria Luiza sau hotelul cu meniu vegetarian Freak Deluxe.


Mallul Sofia Monumentul Tarului Eliberator Restaurant cu specific

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania