Elvetia - frumuseti in tara cantoanelorLocalizare

Elvetia este un stat federal de dimensiune mica, situat in Europa Centrala, fara a avea iesire la mare.Are granite cu Germania, Franta, Italia, Austria, Liechtenstein.Tara are traditie in neutralitatea politica si militara, motiv pentru care gazduieste sediile multor organizatii internationale.Din punct de vedere administrativ se compune din 26 de cantoane. Prin Constitutie, sunt limbi oficiale germana, franceza si italiana. Este acceptata si reto-romana acolo unde aceasta se mai foloseste.

Ce poti vedea ?

Elvetia
Elvetia este renumita pentru frumusetea peisajului montan si este o destinatie favorita pentru schiori.
I
n Elvetia se disting trei regiuni principale in ce priveste relieful;
- Alpii Elvetieni ocupa 58% din suprafata tarii, in toata partea meridionala, centrala si orientala a Elvetiei.
- Muntii Jura ocupa 12% din suprafata tarii, in ale caror vai, mult diferite de cele alpine, s-a dezvoltat o economie specific elvetiana.
- Podisul Elvetiei--Le Plateau Suisse- sau Podisul Mitteland (Tara de mijloc a Elvetiei) este situat intre doua lanturi de munti, pe o intindere care ocupa restul de 30% din suprafata tarii, de o forma alungita si relativ ingusta.

Numeroase lacuri ale Elvetiei, situate in regiuni si altitudini diferite, imbogatesc in mod armonios configuratia reliefului. Majoritatea lacurilor sunt de tip glaciar, cu forme extrem de variate. Peisajul e deosebit. . Lacul Leman este cel mai mare de pe teritoriul Elvetiei, pe care acesta il imparte cu Franta. Situat intr-o regiune muntoasa cu pantele inclinate spre sud, lacul este inconjurat de terase de pietris etajate. Lacul Constance (Bondesee) este impartit de Elvetia cu Germania si cu Austria. Situat la frontiera de nord est intr-o regiune de coline cu inaltimi de peste 400 m, lacul este format din bazinul principal al Lacului Bodensee, numit si Obersee, si doua golfuri alungite in partea de vest: Uberlingen si Untersee. Lacurile Leman si Constance sunt cele mai mari din Europa Centrala. Un alt lac important este lacul Zurich. Lacul celor Patru Cantoane (Vierwaldstattersee) numit si lacul Lucerna este situat intre cantoanele Lucerna, Schwyz, Uri si Underwalden, la poalele unor munti inalti. La nord muntele Rigi il desparte de lacul Zug (Zugersee), iar in partea de nord-vest este situat lacul Sempach, din care se scurge raul Sur, afluent al Aarului. Lacurile Brienz si Thun, situate intr-o veche albie glaciara din valea Aarului, sunt despartite de o campie aluvionara la varsarea raului Lutschine, unde s-a construit orasul Interlaken. Lacurile de pe versntul sudic al Alpilor (Maggiore, Lugano), pe care Elvetia le imparte cu Italia, pastreaza cel mai bine caracteristicile de vale glaciara: sunt adanci si au forma alungita. Lacul Neuchatel este situat la poalele sud-estice ale muntilor Jura delimitat de Podisul Elvetiei in partea de sud-est. Este cel mai mare din lacurile aflate in intregime pe teritoriul Elvetiei si al treilea ca marime din Europa Centrala. Pe langa rauri si lacuri, Elvetia dispune de multe Izvoare naturale, care produc ape minerale si ape termale de mare importanta in activitatea turistica a tarii.


Statiuni balneare si sanatoriale, cum sunt cele de la St Moritz, Arosa, Davos, Schulus- Tarasp si Ragaz- Pfaffers sunt vestite in intreaga lume.

Elvetia are un climat de tranzitie, intre cel oceanic si cel continental. Cea mai ridicata temperatura in Elvetia este inregistrata la Ballinzona, in cantonul Ticino, unde mediile zilnice au un caracter mediteranean. Cele mai coborate temperaturi sunt inregistrate in localitatea La Brevine din Muntii Jura Neuchatelezi, unde se ating uneori valori apropiate de cele siberiene. Regiunea care se bucura de cel mai mult soare este situata la sudul Alpilor Bernezi, de la Lacul Leman la Lacul Constance, de-a lungul vailor Rhonului si Rinului, iar regiunea cu cea mai mare cantitate de ceata in timpul anului se afla de-a lungul Muntilor Jura, de la lacul Neuchatel la lacul Constance, influenta directa a climatului oceanic din vest.

Basel Basel


In Geneva se afla sediile unor importante organizatii internationale: ONU, Biroul International al Muncii, Sediul Crucii Rosii Internationale s.a. Dintre obiectivele turistice care merita vazute:  Palatul WilsonPodul Mont- Blanc (primul care uneste malul drept cu cel stang al orasului), Gradina engleza. Are mici strazi pitoresti unde se afla cladiri din secolul XVIII - XIX. Pe Grand-Rue intre numeroasele librarii, anticariate si magazine ,se afla casa natala a lui Jean-Jaques Rousseau. Place du Bourg-de-Four este situata in centrul vechiului oras si este inconjurata de case vechi dintre care unele mai pastreaza insemnele vechilor hanuri. In sala Alabama a Primariei a fost semnata la 22 august 1864, prima conventie a Crucii Rosii numita si Conventia de la Geneva.
Casa Tavel,cea mai veche locuinta din Geneva, adaposteste Muzeul de Istorie al orasului. Palatul Natiunilor este situat in parcul Ariana. Impresionante sunt: Sala Pasilor Pierduti, Mare Sala a Adunarilor si Sala Consiliului. Muzeul Ariana ilustreaza istoria ceramicii in Europa si Asia.


Zurich este un important centru comercial, financiar si cultural. Dispune de unul dintre cele mai mari si moderne aeroporturi internationale (Kloten) ale tarii. Cel mai interesant lucru este pastrarea pe malul drept al Limmatului a ├Ârasului mare, centrul vechiului oras cu cladiri impresionante cum ar fi: Catedrala sau Hotelul vechi al orasului care dateaza de cateva secole.Acestea sunt inconjurate de cartierele moderne formate din vile elegante. Orasul este celebru pentru Universitatea sa fondata in 1833, pentru scoala Politehnica infiintata in 1854, si Conservatorul din 1876.

La Berna
,partea veche a orasului conserva caracterul medieval, stradutele inguste si pietele care mai intotdeauna au in mijlocul lor un monument.Trebuie neaparat vizitate vechile strazi Spitalgasse (Strada Comerciala marginita de arcade), Marktgasse (cu numeroase magazine de lux si piete de flori) sau Kramgasse (unde la numarul 49 a locuit, la inceputul secolului XX, Albert Einstein.Muzeul de Arte Frumoase adaposteste o impresionanta colectie de desene si tablouri realizate de Ferdinand Holder (considerat cel mai important pictor elvetian al secolului XIX) si Paul Klee (pictor german refugiat si stabilit la Berna in 1940).Catedrala Sfantul Vincent este construita in stil gotic si se remarca prin orga imensa si prin turnul sau ce ofera o panorama asupra orasului.lte obiective interesante sunt: Barengraben (Grota ursului, animalul mascota al orasului) si Muzeul Alpin Elvetian.


  Berna Davos

Lausanne este situat pe malul nordic al lacului Leman sau Geneva fiind o vestita statiune climaterica internationala.Are o catedrala din secolul XII (unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din Elvetia), scoli de invatamant superior (universitate, institut agronomic si politehnic), muzee si numeroase intreprinderi de industrie alimentara, de mobila si aparate de precizie.
Muzeul Olimpic este cel mai vizitat obiectiv turistic din Elvetia.Se afla intr-o cladire a carei arhitectura este inspirata de vechile temple grecesti si pastreaza colectii consacrate olimpismului si istoriei Jocurilor Olimpice. Palatul Rumine a fost construit la inceputul secolului XX, in stilul Renasterii Italiene. Adaposteste cinci muzee, dintre care cel mai important este Muzeul Artelor Frumoase.

Luzern este o statiune turistica de renume international, situata in nord vestul lacului celor Patru Cantoane
Vechiul oras este marginit de ziduri si de sapte turnuri. Kapellbrucke, simbolul orasului, este un pod de lemn acoperit ce traverseaza raul Reuss in locul unde se varsa in lac. Colectia Picasso ilustreaza viata pictorului prin fotografii de familie, tablouri si desene

Davos este statiunea alpina unde se afla - la Parsenn-, partiile de schi cele mai cunoscute din Europa.Este vizitata de turisti pe tot parcursul anului fiind etropola elvetiana aflata la cea mai mare altitudine.

Basel. al doilea oras ca marime al Elvetiei, este situat pe Rin, in punctul de intalnire a frontierelor elvetiana, franceza si germana.Cartierul St. Allean pastreaza cateva mori ce amintesc de manufacturile ce produceau hartie. Este si locul unde se organizeaza un celebru carnaval elvetian. Catedrala este un edificiu cladit din gresie rosie in secolul XII, cu doua turnuri gotice

St.Moritz este o statiune eleganta si selecta, cu atmosfera cosmopolitana, situata la altitudinea de 1856 m. A gazduit Jocurile Olimpice de iarna in 1928 si 1948 si Campionatul Mondial de Schi in 1934, 1948, 1974 si 2003. Pe langa schi si snowboard exista dotari specifice pentru calarie, polo, cricket.

Elvetia mai inseamna trenul din sticla in care poti sa servesti masa si sa vezi in acelasi timp panorama superba a Alpilor , exceptionalul peisaj din Vale Verzasca unde apa are o culoare verde intens stralucitoare, casele cu obloane colorate si impodobite cu floarea nationala care e muscata, cinematograful tridimensional- cel mai mare din Europa, cascada Rhinului, cea mai mare ca debit de apa din Europa sau "fondu"- mancarea traditionala din cartofi -sau celebrele ceasuri ori minunata ciocolata. Altfel spus, o tara minunata in care nu te saturi sa privesti si sa incerci sa intelegi tot ce iti iese in cale.

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania