Croatia: dificultatea de a alegeLocalizare:

  Croatia este o tara europeana de marime medie (cu o suprafata de 56.691 km patrati), strabatuta de ape (Sava, Drava, Dunarea), situata intre Slovenia, Ungaria, Bosnia/Hertegovina, Serbia si Muntenegru. Are iesire la Marea Adriatica iar relieful este alcatuit din campii, dealuri si munti impaduriti (cei mai importanti fiind, desigur, Alpii Dinarici, care ocupa partea vestica a Peninsulei Balcanice.
  Croatia se compune din partea continentala dar si din 1185 de insule (foarte multe de un pitoresc aparte), dintre care 66 sunt nelocuite.Climatul este continental in nord (unde temperaturile ajung la 22-26 grade Celsius vara) si mediteraneean in sud, cu 26 - 30 de grade in mod
curent.Temperatrurile la munte sunt mai mici, cuprinse intre 15 si 25 de grade Celsius, de obicei.
  In aceasta tara se vorbeste croata, engleza si germana iar pe alocuri si italiana.
  Pentru turistul roman, accesul se poate face prin Ungaria sau Serbia.


Ce poti vedea ?

 Cand vorbesc de tara lor, croatii o denumesc "minunea noastra" ("Ljepa nosa"). Pe de alta parte, "tot ce tine de Croatia merita vizitat" - spun cei care au fost acolo si au mai revenit des coperind de fiecare data alte si alte frumuseti.
 Destinatiile pentru turisti in Croatia sunt nenumarate, incepind cu capitala tarii, Zagreb, renumita pentru muzee, obiective culturale diverse, restaurante selecte si o viata de noapte tumultuoasa.Festivaluri si evenimente se tin lant pe tot parcursul anului: Festivalul International al Filmului Documentar in februarie, salonul auto " Zagreb Auto Show" in martie, Bienala Muzicii Contemporane in aprilie, Festivalul Florilor in mai, Festivalul Teatrului si Dansului "Eurokaz" in iunie (alaturi si de un Festival al muzicii de pretutindeni), Festivalul International de Folclor in iulie (dublat de numeroase concerte in muzee), Festivalul International al Teatrului de Papusi in luna august, un alt Festival al Teatrului in septembrie si enumerarea ar putea continua...

 Port si statiune turistica la Marea Adriatica, in sudul extrem al tarii, orasul Dubrovnik este cunoscut ca pastrator al unor importante vestigii istorice aflate mai ales in vechiul sau centru fortificat.Statutul sau in istorie a fost acela de oras-stat si e de remarcat ca in anul 1418 gu- vernul liberal care il conducea a abolit sclavia iar ulterior a fost primul care a recunoscut independenta SUA. Vechiul steag al orasului contine cuvantul "libertate" iar la intrare in fortareata Lovrijenac o inscriptie in latina spune:"Nu e bine sa fie vanduta libertatea, pentru tot aurul."  Un alt obiectiv e Manastirea franciscana, a carei constructie a inceput in 1317.
 Dubrovnik a fost denumit de scriitorul George Bernard Shaw "Perla Adriaticii" pentru plajele sale cu iesire la o mare cristalina.Multe strazi sunt placate cu marmura si la tot pasul se afla fantani renascentiste cu sculpturi.
 O importanta oportunitate turistica, cu punct de plecare din Dubrovnik, este turul Coastei
Dalmatiene cu vaporul, cu o durata de 8 zile.

 Orasul Split se face remarcat in primul rand deoarece acolo se pastreaza ruinele Palatului lui Diocletian, unde acesta s-a retras dupa abdicarea de la tron, la 1 mai in anul 395.
 Un important eveniment a devenit traditional la Split: este Targul de ambarcatiuni si accesorii , de interes european(in acest an la a XI-a editie, intre 28 martie - 5 aprilie 2009).La editia anterioara s-au prezentat peste 500 de expozanti si 70000 de vizitatori.

 In partea continentala a Croatiei sunt 50 de castele medievale (unul dintre cele importante este Varazdin unde au loc si concerte in stil baroc in fiecare an).Pe intreg cuprinsul tarii sunt foste cetati romane, cele mai cunoscute la KRK, Rab, Pag, Korcula ori Trogir.

 Cu certitudine, farmecul Croatiei e sporit de cele 1185 de insule (cele mai multe in Dalmati- a), a caror suprafata variaza intre 400 km patrati (Cres Island, Krk Island) si doar 1 km patrat (Smokvica Vela).Si pe insule se gasesc din belsug ruine romane si obiective culturale -muzee si biserici - iar unele dintre ele (cum ar fi Zadar) sunt interesante si prin viata de noapte, mai ales la sfarsit de saptamana. Oportunitatile de petrecere a timpului liber sunt variate si pentru toate gusturile si preocuparile: de la practicarea skiului la munte ori a sporturilor nautice in infinit de multe locuri pana la turismul monahal, vizita la crame sau tratament cu ape termale captate in statiuni - totul devine cu putinta, numai sa vrei.
 Alte asezari de remarcat sunt in Peninsula Istria unde turistii viziteaza cu interes: Buzet, Fazana, Labin,Lovran, Motovun, Novigrad, Pazin, Porec, Rabac ori Sovudnija.
 Un popas merita facut in Golful Kvarnen sau in oricare dintre cele sapte parcuri naturale nationale cu peisaje de exceptie.Cel mai important e Parcul national Plitvice, inclus pe lista obiectivelor de patrimoniu UNESCO.Rezervatia vizitata anual de aproape un milion de tu- risti include un sistem carstic care include 16 lacuri unite de raul Plitvice, cu zeci de cascade de un pitoresc spectaculos.


 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania