Salonic - destinatie si punct de plecare


Localizare

Salonic este al doilea oras ca marime din Grecia, fiind situat in regiunea Macedonia. Orasul, impreuna cu suburbiile, are o populatie de peste 800.000 de locuitori. Mai este cunoscut si sub denumirea de Thessaloniki, urmare faptului ca numele i-a fost atribuit in cinstea unei femei.

Fondat de Alexandru cel Mare si numit in cinstea surorii sale, in desfasurarea evenimentelor istorice orasul a facut parte din Imperiul Roman iar la un moment dat, pana in 1430, s-a aflat si sub autoritatea Venetiei.

Orasul Salonic este infratit cu alte cateva orase importante de pe glob: Hartford, Plovdiv, Melbourne,Lipsca, San Francisco, Bologna, Bratislava, Koln, Constanta, Nisa, Tel Aviv.

Cea mai interesanta si in acelasi timp elitista zona a orasului este "orasul de sus", cu perspectiva directa asupra muntelui Olimp.In 1979, aceasta a fost de altfel declarata zona culturala protejata, una dintre consecinte fiind si faptul ca acolo nu se permite accesul cu masina.

Ce puteti vedea ?

Interesul pentru Salonic este dat deopotriva de vestigiile istorice, de muzee, de frumusetea peisajului si de prezenta plajelor cat si de posibilitatea de a accede catre alte zone ale Greciei pentru care exista interes deosebit (una dintre ele fiind desigur Muntele Athos, inclus in oferta itinerarelor turistice cu suport local).

Simbol al orasului a devenit, peste veacuri, Turnul Alb, construit de turci in secolul al XV-lea.
De la turci au ramas baile turcesti, o serie de influente in arhitectura cladirilor din partea veche a orasului - Ano Polis, precum si cateva moschei foarte frumoase, printre care cea a lui Hamza Bey.


Turnul Alb noaptea Salonic Salonic

Vechiul Forum (din secolele II - III), Palatul lui Galerius Maximianus (secolul al IV-lea), hipodromul, mozaicuri antice de mare frumusete si resturile zidurilor din vechea imprejmuire a orasului completeaza zestea de istorie.

Cele mai vechi morminte crestine se afla intr-un sit istoric pe strada Septemvrion.
Frumoasa manastire Vlatadon Ayios Demetrios este dedicata sfantului ocrotitor al orasului,
Dumitru, in cinstea caruia, in fiecare toamna, se organizeaza si Festivalul International Cultural "Dimitria".

Multe biserici, monumente bizantine,isi deschid cu generozitate portile: Acheiropoietos, Hagia Sofia, Panaghia, Taxiarches.

Peisajul este colorat, in Salonic, cu tufe de liliac, lamai, maslini salbatici. Pe dealurile insorite se rotesc aripile morilor de vant iar multe dintre case folosesc baterii solare pe acoperisuri.Multe dintre strazile orasului, mai ales in partea veche, sunt inguste si titusi de un pitoresc aparte.Semnele credintei ortodoxe sunt mai prezente, mai puternice decat oriunde si se reflecta si prin prezenta troitelor, din loc in loc.

Cladirea Teatrului Regal este impozanta. La fel si Sala de Concerte.
Cateva muzee importante va asteapta sa le treceti pragul, doldora de marturie peste veacuri a culturii si civilizatiei care s-au cladit aici: Muzeul Arheologic, Muzeul Culturii Bizantine, Muzeul Popular si Etnografic, Muzeul de Stat pentru Arta Contemporana, Muzeul Cinematografiei, Muzeul Tehnologic.

Piata Centrala - Salonic
Cateva piete mari sunt, in Salonic, locuri in care puteti intalni spiritul grecesc la el acasa, reflectat in comportamentul si preocuparile de fiecare zi: Piata Modiano, Piata Kapani, Piata Athonos, Piata Aristotelous dar si Piata Louloudadika (recunoscuta si ca "piata de flori").

In septembrie, sub razele caldute ale soarelui de toamna se organizeaza Targul International de la Salonic.In noiembrie are loc un mare Festival International de Folclor.Pe toata perioada verii, Targul International de Carte este o invitatie si o provocare mai ales pentru turisti.

Viata de noapte a orasului este una trepidanta, pe masura spiritului grecesc si sprijinita pe un numar mare de cafenele si restaurante primitoare.

Aproape de Salonic se afla zona de un interes aparte - Halkidiki - o peninsula cu trei brate, cu plaje superbe si cu conditii de cazare excelente.
Salonic Salonic

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania