Indonezia - Salba de smaralde a Ecuatorului

Localizare

Indonezia este o destinatie turistica apreciata in UE.Cunoscuta si ca "Salba de smaralde a Ecuatorului" - Indonezia, al carei nume provine din termenii "indos" si "nesos" care inseamna in limba greaca "marile pamanturi [la est] de India" este un arhipelag, cea mai mare tara-arhipelag din lume, cu 18100 insule din care 6000 sunt nelocuite.Este situata in sud-estul Asiei, la nord-vest de Australia iar insulele sunt dispersate on Oceanul Indian si Oceanul Pacific ocupand 5100 km din linia Ecuatorului, aproape o optime din circumferinta Terrei.

Relieful este variat, de la varfuri muntoase care ajung la peste 5000 de metri la plaje , rauri si lacuri, vegetatia fiind luxurianta.

 Cele mai mari insule, care detin impreuna 70 la suta din suprafata tarii, sunt: Sumatra, Java, Kalimantan, Irian Yaya.


                          Sumatra

Fosta colonie olandeza, independenta din 1945, Indonezia este cea mai mare tara islamica.
Primele alegeri democratIce au avut loc in 1999, dupa demiterea presedIntelui - dictator Suharto.Principiile de baza ale Constitutiei indoneziene sunt: nationalism, internationalism, democratie, justitie sociala si credinta.

Indonezia nu are anotimpuri.Clima este tropicala, cu doua sezoane: unul ploios si unul secetos, dar umiditatea este ridicata in tot timpul anului.In cuprinsul Indoneziei sunt nu mai putin de 400 de vulcani (130 activi), cel mai periculos dintre acestia si in acelasi timp cel mai cunoscut fiind Krakatau.In acest arhipelag activitatea seismica este foarte ridicata.

Stema Indoneziei cuprinde imaginea unui vultur auriu, personaj din poemele epice antice Mahabharata si Ramayana si totodata simbol al energiei creatoare.Pe banerul tinut in ghiare scrie "Bhinneka Tunggal Ika", cea se traduce ca "unitate in diversitate".Aceasta mai inseamna in fapt si: 316 grupuri etnice cu peste 700 de limbi si dialecte, traind in jurul a 400 de vulcani intr-o tara cu pste 18000 de insule".Limba oficiala a tarii este indoneziana.O parte a populatiei vorbeste si engleza.

Consecinta a indelungatei perioade in care a fost o colonie, in structura populatiei se regaesc mai discrepante si sunt foarte multi indonezieni saraci.Saptezeci la suta din populatie lucreaza in agricultura.Se cultiva indeosebi orez dar si manioc, soia, cartofi dulci, trestie de zahar, nuci de cocos.Produse predilecte pentru comert sunt: ulei de palmier, cafea, cauciuc, ceai, condimente.


Ce poti vedea ?

Indonezia are o cultura diversificata, cele mai frumoase obiceiuri si legende se regasesc in Bali si Java.
Bali este cunoscuta si ca "insula celor o suta de temple".Credinta este aici exacerbata si este un fapt comun ca la inceputil zilei locuitorii sa amenajeze un mic altar care poate fi de aLtfel situat oriunde, chiar imn magazine sau pe strada, o atentie deosebita din partea vizitatorului urmand a fi indreptata spre respectarea acestor zone de tabu.Indonezienii din Bali sunt foarte buni artizani si practica sculptura in lemn, in nisip solidificat.Prelucreaza si argintul si sunt niste picturi iscusiti.
De remarcat ca indoNezienii sunt politicosi,respecta pe oricine pentru ca in credinta lor nimeni nu trebuie jignit, dar nu se grabesc deloc si nu sunt nici foarte punctuali,Orice ar trebui sa faca reclama un proces de durata.Totul e negociabil, totul cere timp, se vorbeste incet si nimeni nu se cearta.Politetea merge pana acolo incat indonezienii nu marturisesc direct nici atunci cand nu inteleg ceva sau prefera sa dea o indicatie gresita decat sa nu raspunda cu aceeasi egala politete oricarei intrebari.

Insula Sumatra, supranumita "Insula Aurului", cuprinde unul dintre cele mai mari parcuri nationale din lume - Taman Nasional Gunung Leuser, in cuprinsul caruia traieste inclusiv vestitul rimocercu un singur corn. Tot aici se afla Marele Parc al Padurii. Lacul Toba (cel mai mare din Asia de sud-est si unul dintre cele mai mari din lume) dar si cea mai importanta statiune turistica: Parapat.

La Taman Nasional Way Kambas - o alta importanta rezervatie - se pot face plimbari pe elefanti iar la Punti Kayu se produce traditionala panza tesuta de mana de Sumatra.Un obiectiv care nu trebuie uitat datorita frumusetii sale este reciful de corali.


cea mai mare floare cultura populara indonesia

Insula Java este impartita in patru provincii.Aici se afla Gradina Botanica (Kebun Raya Bogor) si se organizeaza festivalul traditional Reog Ponorogo - de dans traditional si teatru.In sud-vestul insulei se gaesc intinse paduri tropicale in care fauna include alaturi de vestitii rinoceri si boi salbatici, caprioare, pantere, crocodili,serrpi si pasari.Amatorii de senzatii tari pot vasli pe apele raului Citarik.

Jakarta este orasul-capitala si are peste 8 milioane de locuitori.Este deservita de aeroportul Kemajoran si reprezinta centrul cultural al tarii, avand 11 universitati, multe muzee, galerii de arta, parcuri si cel mai mare stadion al Asiei.
Jakarta impresioneaza prin ritmul alert al activitatii in constructii, in fiecare an se construieste ceva nou, obiective inportante, cu o arhitectura indrazneata.
Obiective deosebite sunt Muzeul de Istorie si Muzeul de Arta si Ceramica.La Dunia Fantasi este un parc de recreere pentru copii iar Lumea Marina este un imens acvariu care poate fi vizitat printr-un tunel transparent.Dimineata, un aspect pitoresc il au licitatiile care se tin la Sunda Kelapa, in Jakarta de Nord.

Jakarta mai inseamna cafenele si restaurante, festivaluri de arta si cultura, galerii si magazine de cadouri, spectacole de arta.

La polul opus al civilizatiei, provincia Papua - avand drept capitala Jayapura  este o zona a contrastelor unde traiesc si triburi care isi fac si astazi casa in copaci si care nu doresc sa aiba contacte cu straini.Muzeul Luka Budaya spune celor care vor sa afle  multe lucruri interesante din viata lor.

De departe, cele mai frumoase in Indonezia sunt plajele, oriunde s-ar gasi.

plaja indoneziana Java

O posibila concluzie ar fi aceea ca Indonezia este o destinatie interesanta si exotica dar nu facil de vizitat si inteles.Turistului i se cere o pregatire prealabila iar locurile tinta vor trebui alese cu grija tinand cont si de pericolele naturale sau umane care pot interveni.

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania