Budapesta - o capitala frumoasa si curata


Localizare


Budapesta este capitala Ungariei.Orasul, care se desfasoara pe o suprafata de 525 de km patrati este strabatut de fluviul Dunarea, care il desparte in doua separand si formele de relief: pe un mal se afla dealuri si munti (cu altitudinea cea mai mare - 526 metri) iar de cealalta parte campia Pestei si ,ceva mai indepartate, damburile Godolla.Pana in 1873, Buda si Pesta erau doua orase separate

Dunarea a format trei insule: Csepel, Margareta si Obude.
Metroul budapestan a fost dat in folosinta din 1896, cand era a doua linie de metrou din lume.
Capitala Ungariei este deservita  de aeroportul Ferihegy
Budapesta mai este cunoscuta ca "Parisul de Est", "Mireasa Dunarii" ori "Perla Dunarii".Are 1,8 milioane de locuitori. In Budapesta sunt 14 poduri rutiere, din care 9 leaga malurile Dunarii.

Orasul Budapesta este infratit cu alte mari orase din intreaga lume: Berlin, Bucuresti, Forth Worth, Frankfurt am Main, Kosice, Lisabona, New York, Sarajevo, Tel Aviv, Varsovia, Viena, Zagreb.


Ce poti vedea ?

Inainte de a descrie sau nominaliza obiective de interes turistic se cuvine sa remarcam ca Budapesta impresioneaza si prin cifre: acest oras are 237 monumente istorice, 233 de muzee si galerii, 35 de teatre, doua opere, 12 sali de concerte...si enumerarea ar putea continua.

Budapesta este un oras cu o asezare foarte frumoasa.Panorama de pe malul Dunarii a fost declarata de UNESCO parte a patrimoniului universal.

Dunarea la BudapestaLa Budapesta pot fi vazute ruine ale amfiteatrelor romane sau ale bailor turcesti dar si elegante palate rezidentiale construite la inceputul secolului XX. In capitala Ungariei a inceput sa functioneze acum o suta de ani prima cale ferata subterana  care face legatura si in prezent intre centrul istoric (Belvaros) cu parcul orasului (Varosliget).In muntii Budei functioneaza o cale ferata montana cu cremaliera si tot in aceasta parte a orasului se gaseste si o cale ferata a copiilor.

Turul orasului se poate face cu autobuzul, cu vaporasul sau pe jos.Piata Deak Ferenc este principalul loc de conexiune pentru liniile de metrou. Cel mai vizitat traseu turistic sunt cei 14 kilometri de Dunare pe sub poduri, parcurs in timp de doua ore cu un vaporas de croaziera.

Cele mai cunoscute poduri sunt: Podul cu lanturi,de 202 metri - devenit un adevarat simbol al Budapestei - construit intre 1841 - 1849 de doi arhitecti britanici, Podul Margareta, Podul Arpad, Podul Libertatii si Podul Elisabeta.

O frumoasa panorama a orasului se poate admira de pe Bastionul Pescarilor din
Piata Szentarosang.In acelasi loc, partile ramase din manastirea dominicana Sf.Nicolae au fost integrate modernului Hotel Hilton, in zona aflandu-se si Casa vinurilor maghiare iar nu departe Muzeul de Istorie Militara si Muzeul de Istoria Muzicii.Biserica Matyas a fost locul de incoronare a regilor.La subsolul acestui important lacas se afla o colectie de arta bisericeasca iar din primavara pana toamna tarziu se pot organiza concerte.

Bastionul Pescarilor Buda Veche

Muntele Gellert se afla in mijlocul metropolei.Citadela construita in 1851 serveste astazi scopului turistic oferind cea mai ampla panorama a orasului.La baza povarnisului se afla trei bai termale care valorifica o parte din cele 80 de izvoare de apa termala de care dispune Budapesta.Cea mai eleganta din tara este Baia Gellert.

Buda este zona verde a capitalei.Se afla aici si doua pesteri deschise partial pentru accesul publicului insotit de ghizi: Pestera Palvolgyi -sau pestera de stalactite si stalagmite si Pestera Szemlo-Hegyi, aceasta din urma avand si dotari cu rol terapeutic.In zona Buda Veche (Obuda) sunt interesante Piata Centrala dar si Muzeul Varga Imre, Muzeul Vasarely si Muzeul Kiscelli.

Zona Muntele Cetatii - din zona Buda - este cea in care se afla fostul Palat regal.Aceasta frumoasa cladire din Piata Szent Gyorgy, datand din secolul al XIV-lea, fosta timp de 700 de ani resedinta pentru suverani, gazduieste astazi, in diferite corpuri de cladire, cateva obiective de major interes turistic: Galeria Nationala Maghiara (unde sunt expuse picturi si sculpturi, altare gotice pictate alcatuind a cuprinzatoare expozitie de arta renascentista si baroca; Cripta personalitatilor habsburgice; Muzeul de Istorie a Budapestei; Biblioteca Nationala.
Expozitii periodice sunt organizate la Muzeul de Arta Contemporana.

In centrul istoric al orasului, biserica parohiala reuneste toate stilurile, de la roman pana la clasicist.Cea mai mare Sinagoga din Europa se afla pe strada Dohany iar in curtea ei se gaseste Muzeul Evreiesc care este in acelasi timp si centru stiintific pentru cercetarea acestei culturi.

Cladirea Parlamentului din Piata Kossuth Lajos este cea mai mare din tara si impresioneaza prin monumentalitatea ei.Pastreaza in interior, la loc de cinste, Sfanta Coroana si insemnele incoronarii.Beneficiaza de o excelenta punere in valoare noaptea, in lumini feerice, iar aici e si momentul sa spunem ca noaptea Budapesta e un oras de vis.

Basilica Sf.Stefan

Bazilica Sf.Stefan detine nu doar cele mai mari clopote din Ungaria dar pastreaza si importantele moaste - mana dreapta - a primului rege maghiar, Stefan cel Sfant. O plimbare din centrul istoric pe Bd.Andrassy e binevenita, aceasta strada fiind intesata cu palate rezidentiale din secolele XIX-XX si tot acolo aflandu-se de altfel Opera Maghiara de Stat.

In partea de sud a orasului se afla zona viticola, cu un labirint de pivnite printre podgorii, dar si Muzeul fabricii de sampanie Torlek.

Un muzeu interesant este si cel numit "al parcului de statui", unde sunt reunite statui care au fost create si expuse in perioada socialismului.

Parcul orasului,Varosliget, cuprinde multe cladiri ridicate in 1896, la aniversarea
a 100 de ani de existenta a tarii.In Piata Eroilor se afla un monument impresionant: arhanghelul Gavril inalta Sfanta Coroana catre cer. In zona se mai afla statui ale regilor maghiari si chiar ale unor politicieni.Parcul cuprinde si Muzeul de Arta, cu reprezentarea unor pictori celebri din intreaga lume., Cetatea Vajdahunyad, Muzeul Agriculturii, Muzeul Transporturilor , Gradina Zoologica si Botanica, Circul Mare si Parcul de Distractii care a fost distins cu premiul Europa Nostra.Se mai afla tot acolo si Palatul Minunilor, pentru copii, prima casa de joaca interactiva stiintifica din Europa Centrala.Copiii mai sunt de altfel rasfatati si la Parcul deistoria cailor ferate, unde o parte din vehicule sunt manevrabile cu accesul publicului vizitator.

La Budapesta merita sa vizitezi cat mai mult cu convingerea ca timpul nu iti va ajunge oricat ar fi de mult.
Gara Keletipu Podul cu lanturi


 

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania