Copenhaga: Mica Sirena de la tarmul linistii

Localizare

Dupa un clasament alcatuit de cunoscuta publicatie "Monocle", Copenhaga este orasul in care se traieste cel mai bine din lume (in acelasi top, Parisul fiind abia pe locul 10).

Copenhaga este capitala Regatului Danemarcei
(cea mai mica si mai veche tara a Europei, in Scandinavia, invecinata cu Germania, Suedia, Norvegia).Numele orasului, in traducere daneza inseamna ,simplu, "portul comerciantilor" si consfinteste astfel legatura dintre Copenhaga si Marea Baltica.

Copenhaga este situata pe coasta orientala a insulei Sjaelland si a vecinei sale d'Amager.
Populatia sa este de 1,2 milioane de persoane, ceea ce reprezinta recordul de aglomeratie din Scandinavia. Suprafata sa este de 626 kilometri patrati iar altitudinea e de zero metri de la nivelul marii.

Copenhaga se mandreste cu cea mai veche monarhie a lumii.Are o vreme racoroasa, uneori chiar rece, si in timpul verii.Perioada cea mai placuta este in intervalul mai - septembrie.
Moneda nationala e coroana daneza iar locuitorii, pe langa limba nationala, vorbesc fluent engleza.

arhitectura daneza comuna cladiri la Copenhaga

Ce poti vedea ?

Cladiri cu acoperisuri si ziduri colorate isi etaleaza frumusetea si linistea intr-un peisaj lipsit de zgarie-nori.Strazi inguste dar pitoresti alcatuiesc centrul asezarii si tot acolo se mai afla cunoscuta Gradina Trivoli, cu un parc de distractii in interior.

Zonele pietonale sunt organizate pe arii extinse, mii de biciclete si chiar ricse se scurg incet in toate directiile printre terase, cluburi, baruri, restaurante, mall-uri si hoteluri.Cu cele doua linii si cele 17 statii ale sale, metroul este o bijuterie a tehnicii de natura sa surprinda: garniturile circula fara pilot, automat, accesul in trenuri e floare la ureche pentru invalizii in scaune cu rotile iar intre peron si sine se afla o bariera de sticla transparenta ale carei usi de deschid doar dupa intrarea trenului in statie.Barci si numeroase vaporase aluneca pe canale intr-o lume colorata dar extrem de civilizata in care pentru fumat in locuri publice, incluzand hotelurile, amenda e de 1500 de coroane.

La Copenhaga sunt peste 50 de muzee.Din aprilie pana in septembrie, se succed evenimente culturale de exceptie: Festivalul de Jazz, in iulie, este unul dintre cele mai importante de acest gen din lume.Festivalul Golden Days este o manifestare dedicata artelor.La sfarsitul lunii mai, timp de trei zile, Carnavalul orasului e un prilej de veselie manifestata prin parade, dans, concerte.

Mica SirenaDevenita emblematica, in port, statuia Mica Sirena (probabil cea mai fotografiata statuie din lume astazi) e un omagiu adus scriitorului Hans Christian Andersen asa cum doar danezii ar fi putut sa o faca: punand, adica, mica statueta, sa strajuiasca de acolo un taram al linistii, ordinii si civilizatiei pe care si l-au construit pentru ei refuzand cu obstinatie sa se racordeze la valurile vremii; un taram in care mai este loc pentru poveste si pentru intelegere si toleranta.

de garda Merita vazut ceremonialul de schimbare a garzii, zilnic la ora 12,  la Palatul Amalienborg, resedinta regala. Merita vazute obiective ca: Ny Carsberg Glyptotek (una dintre marile galerii de arta), Castelul Rosenborg Slot - care gazduieste in expozitia de la subsol bijuteriile Casei Regale, Muzeul Artei Contemporane - Charlottenborg dar si Planetariul, Parcul Bokken, Teatrul Regal.Acestora li se adaugA desigur Muzeul Naval (Orlogsmuseet), Biblioteca Regala, Legoland-ul si inca multe altele, dar va trebui sa va obisnuiti cu faptul ca pe la ora 14 luminozitatea scade si incepe sa se intunece treptat pana ce totul va fi scaldat in lumina feerica si colorata.
interior vagon de metrou Copenhaga

 


Site-uri partenere: Supermarket » Farmacia Verde » Table scolare » Produse curatenie Sano » Case de bani » Util21TV » Cartile de Tarot » Vacante de vis » Povesti adevarate » Consultanta firme » Utile in Romania » Portalul de informatii utile nr. 1 din Romania » Cadouri » Caut medic » Ghid utile in Romania